|
ООО «Агропрайм Холдинг» делает ставку на качественную генетику и профессиональный менеджмент
3 февраля, 2021
Господарство «Агропрайм Холдинг» належить до найпотужніших свиногосподарств країни, де запроваджено повний цикл виробництва, що забезпечує 24 тис. голів товарних свиней на рік. Племінне свинарство — важлива сфера діяльності холдингу. Нині чистопорідні свинки та кнурці, вирощені на племзаводі компанії, стали ядром високопродуктивного стада десятків племінних і відгодівельних господарств України. Однак, як то кажуть, «здорова мама — здорові діти».
Як у господарстві організовано догляд за свиноматками, ми говоримо з головним технологом ТОВ «Агропрайм Холдинг» Василем Лимарем.
— Пане Василю, досягнення ТОВ «Агропрайм Холдинг» у селекційній роботі й товарному свинарстві традиційно відзначають державними та недержавними нагородами. На вашу думку, які саме показники є визначальними для отримання таких відзнак?
— Як на підприємстві працюють над поліпшенням генетичних показників і племінного поголів’я?
— У штаті племінного заводу є зоотехнік-селекціонер. Його обов’язки — вести доскональний облік, аналіз продуктивності тварин, бонітування, відбір за певними ознаками. Визначено племінне ядро в маточному стаді, ведеться підбір пар для закріплення певних показників.
Запроваджено систему оцінювання BLUP. На мою думку, нині це один із найдосконаліших методів генетичного поліпшення, що базується на прогнозуванні племінної цінності свиней. Він дає змогу виявити вплив кожної ознаки на загальне оцінювання генетичного потенціалу тварин. Таким чином, порівнюючи тварин, можна відсортувати їх відповідно до їхніх генетичних якостей і формувати генетично цінне племінне стадо.
Після оцінювання тварин ми розподіляємо їх на три групи за продуктивністю. До першої залічуємо тварин із високими відтворювальними якостями, до другої — відгодівельними, до третьої — з м’ясними. Окрім того, враховуємо якісні показники: площу м’язового вічка, вміст м’яса, жиру, кісток у туші, хімічний склад м’яса й сала. Важливі фізико-хімічні властивості — колір м’яса, утримання ним вологи, кількість і якість сала (температура плавлення, йодне число). Завдяки такому оцінюванню можна спрямовувати селекцію на розвиток і закріплення бажаних показників.
— Нещодавно «Агропрайм Холдинг» поновив племінну базу поголів’ям французької генетичної компанії. Чому саме французьку генетику ви обираєте?
Приплід від ландраса дуже однорідний, і новонароджені поросята мають високу вагу 1,2–1,4 кг. Свиноматки самі вигодовують своїх поросят, і саме на цих добрих материнських якостях і високій молочності ми концентруємо свою увагу. Велика біла порода у французькій селекції теж плодовита й добре окупає корм високими приростами. Відповідно, швидко росте.
На племінному заводі ми стабільно в рік отримуємо 30–32 поросяти на основну свиноматку.
Помісі першого покоління (F1) дають чудові показники щодо багатопліддя, молочності й підтримують відтворювальні якості до 6–8 опоросу.
На товарному комплексі свинки F1, покриті кнурами дюрок, дають якісних відгодівельних поросят із добрим співвідношенням між високими темпами росту й низькою конверсією корму і за максимально якісних показників під час забою. Тобто маси 110 кг наші поросята досягають за 156–158 днів, а конверсія корму становить 2,7 на кілограм приросту. Окрім того, однорідність туш і якість м’яса задовольняє вибагливих покупців.
— Який спосіб утримання поросних свиноматок запроваджено на вашому підприємстві? Які його переваги?
Кормові станції недешеві, але їх застосування дає змогу зменшити використання корму до 40%. Економія кормів очевидна: якщо за вільного доступу свині з’їдають 5–6 кг, то з використанням станції — в межах 3 кг.
Словом, переваг багато. Головне — майже повна відсутність людини. Основне — щодня контролювати споживання корму і періодично перевіряти станції на дозування корму. Такі станції виправдовують себе за рік, і нехай висока вартість нікого не відлякує.
— Як у ТОВ «Агропрайм Холдинг» організовано годівлю свиноматок у різні фізіологічні періоди? Як за допомогою раціону ви впливаєте на їхню молочність, на стан новонароджених поросят і подальший їх розвиток?
На практиці рівень годівлі свиноматок у різні періоди супоросності має такий вигляд. Протягом усього періоду поросності ми забезпечуємо свиноматок комбікормом у різній кількості, але за однакової концентрації в ньому енергії та поживних речовин.
Це позитивно впливає на перебіг поросності й отримання хороших і правильно розвинутих поросят. Але правильніше під час будівництва або реконструкції приміщень для утримання свиноматок передбачити можливість годувати поголів’я двома видами комбікорму. Тоді можна максимально забезпечити потребу тварин у різні періоди поросності.
Протягом першого місяця поросності відбувається відновлення вгодованості свиноматки та закріплення ембріонів. Для цього ми зменшуємо разові норми комбікорму, але збільшуємо кратність годівлі, обов’язково забезпечуємо тварин у достатній кількості свіжою водою. Однак у цей період важливо не перегодувати свиноматку. Розвиток плодів у перші 2/3 поросності відбувається повільно, і це потрібно враховувати під час складання раціонів. А також ураховувати вік свиноматок і живу масу. Загалом від 30 до 85-го дня супоросності обмежуємо годівлю до 2,5–2,8 кг на день.
В останні 30 днів норму годівлі свиноматок збільшуємо, бо в цей час інтенсивно ростуть плоди — тиснуть на внутрішні органи й шлунково-кишковий тракт тварини, енергетичний обмін в організмі підвищується на 25–40%. Тому бажано збільшити поживність корму, а не кількість. Обов’язково в цей період має бути достатня кількість клітковини різного походження, бо різні види по-різному розщеплюються — в товстому кишківнику чи в шлунку, і від цього залежить поведінка й стан тварин.
Годівлю лактуючої свиноматки спрямовано на отримання максимальної кількості якісного молока. Тому правильна годівля має забезпечити найменшу втрату маси тіла свиноматки, щоб на момент відлучення вона була в доброму стані. Це обов’язково впливає на швидке повернення в охоту, збільшення виділення яйцеклітин і якість запліднення. Також ми періодично контролюємо рівень вітаміну А в молоці — якщо його мало, поросята припиняють рости, настає молочна анемія, проноси тощо.
— Витрати на корми становлять найбільшу частку собівартості виробництва свинини. Як, на вашу думку, можна здешевити раціони, не втративши їхньої поживної цінності?
Також цікава культура — сорго кормове, яким на 90% можна замінити кукурудзу. В Україні успішно його вирощують у деяких господарствах Півдня, а на Київщині в Рокитнянському районі мають рекордний показник урожайності — 14 т/га, тож за нинішніх посушливих умов сорго дуже актуальне через високу посухота жаростійкість.
— У своїх виступах ви часто наголошуєте (зокрема й на конференції «Свинокомплекс 2020»): людині якомога менше слід контактувати з поголів’ям — чи то для надання рододопомоги, чи для огляду. Як цього можна досягнути?
— За утримання свиноматок групами з використанням кормових станцій одна людина обслуговує 800–1000 свиноматок. Перегрупування — мінімальне. Сортування для різних маніпуляцій, вакцинацій тощо — мінімальне. Отже, мінімум стресових ситуацій і висока збереженість поросності.
За правильного перебігу поросності й належної підготовки до опоросу ускладнення під час пологів становлять 3–5%. В основному — це слабке скорочення матки, неправильне положення плодів у родовому каналі. У разі допомоги під час опоросу зазвичай є ризики травмування матки та занесення інфекції. Тому потрібно навчати персонал правильних правил рододопомоги, щоб мінімізувати такі випадки. Щоб таких втручань було менше, важливо не перегодовувати свиноматок під час супоросного періоду — тоді й поросята народжуються рівненькі з вагою 1,2–1,4 кг. Бо якщо вони важать 1,8–2 кг, їх і свиноматці важко народжувати, і персоналу далі з ними працювати. Головне, щоб вони були здорові — потім своє наздоженуть.
— Якими є вимоги до персоналу на вашому підприємстві? Як організовано моніторинг стану свиней?
— На вашу думку, яким чином можна зменшити собівартість виробництва свинини в нинішніх умовах?
Неправильно налаштовані годівниці та напувалки, невідповідність температурного режиму, освітлення, стресові ситуації в разі грубого поводження з тваринами — все це призводить до різних втрат, зокрема абортів, збільшення вибракування на різних етапах і загибелі тварин. Як наслідок — невиправдані витрати кормів та фінансові втрати.
Тому потрібно постійно навчати персонал і добре його мотивувати. Від цього залежить продуктивність стада і прибутковість вашого бізнесу.
Ми також тісно співпрацюємо з ветеринарними консультантами й основну ставку робимо на профілактику захворювань через вакцинації поголів’я для недопущення захворювань. Також постійно проводимо моніторинг здоров’я стада: робимо аналізи крові різних груп тварин, післязабійний огляд внутрішніх органів на бійні, досліджуємо патологічний матеріал тощо.
Знизити собівартість виробництва свинини можна шляхом здешевлення раціонів через зниження поживності й застосування дешевих кормів. Безумовно, є певні резерви для зменшення собівартості через різні види побічних продуктів — пивна дробина, спиртова барда, відходи оліє та сирзаводів, різні шроти, висівки, жом тощо, які можливо використовувати на стадіях фінішної відгодівлі.
Однак треба розуміти й вибирати та рахувати: ми вирощуємо швидко і дорого або довго, але дешевше. Для кожного господарства відповідь на це запитання буде різною, бо кожне господарство особливе по-своєму через обрану технологію, рівень амортизації, собівартість виробництва кормів, постійні й змінні витрати, різні підходи до обліку.
— Нині світовою тенденцією є зменшення медикаментозного навантаження на поголів’я свиней. Завдяки чому, на вашу думку, це можливо?
Проте у застосуванні пробіотиків є один суттєвий недолік — на переробку надлишку протеїну потрібна енергія. А вивільнена енергія в цьому пазі піде на нарощування жиру і може погіршити якість туші. Тому раціон потрібно добре збалансувати за чистою енергією.
Таким чином, шляхом скорочення сирого протеїну в кормах можна суттєво покращити травлення свиней, засвоюваність поживних речовин, а відтак і конверсію корму та знизити відсоток падежу. Крім цього, це дає змогу скоротити період відгодівлі на кілька днів. А всі ці покращення позитивно вплинуть на економіку господарства. | |