«Агропрайм Холдинг» завершує модернізацію очисних споруд свинокомплексу
30 квітня, 2014

«Агропрайм Холдинг» проводить фінальний етап з технологічного вдосконалення  діючої системи зберігання та видалення гнойових стоків на свинокомплексі підприємства, що розташований неподалік від с. Жовтневе Болградського району Одеської області.

 

Технологія утилізації гнойових стоків, на основі якої модернізується система очисних споруд свинокомплексу «Агропрайм Холдинг», передбачає розділення гнойових стоків на тверду та рідку фракції, знезараження їх шляхом анаеробного зброджування, очищення рідкої фракції до стану технічної води та переробку твердої фракції на біопаливо (твердопаливні пелети).

 

Детальніше це виглядає так: запроваджується багатоступенева біологічна очистка. Перша стадія – анаеробна очистка без доступу кисню. Резервуар накривають тентом, котрий перешкоджає контакту з повітрям та є накопичувачем біогазу. Наступна стадія – механічна. На 70 відсотків відбувається очистка від органічних речовин, після чого тверду фракцію можна використовувати у виді добрив чи для виготовлення топливних гранул.  

 

Модернізація очисних споруд підприємства на основі цієї технологїї гарантує 100-відсоткову екологічну безпеку технічної води та твердого біопалива, що отримуються після переробки стоків.

 

Проект глибокого очищення та утилізації гнойових стоків на свинокомплексі ТОВ «Агропрайм Холдинг» реалізує вітчизняне ТОВ «Екоенергобуд» (м. Кременчук). Фахівці ТОВ «Екоенергобуд» мають великий досвід будівництва очисних споруд на великих тваринницьких комплексах України. Зокрема, подібний проект впроваджений на ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» потужністю 40 тис. голів свиней на рік.

 

Цей проект модернізації систем очисних споруд свинокомплексу «Агропрайм Холдинг», розроблений ТОВ «Екоенергобуд», вже пройшов погодження в Інституті свинарства та агропромислового виробництва НААН України, санітарно-епідеміологічній та екологічній інспекціях.

 

Фахівці стверджують, що на сьогоднішній день подібна інноваційна технологія є оптимальним вирішенням питання утилізації відходів на такому масштабному підприємстві, як «Агропрайм Холдинг». Така модернізована система не несе жодного «екологічного дискомфорту» ні навколишньому середовищу, ані жителям прилеглих регіонів Одеської області, а за рівнем безпеки стоків виведе «Агропрайм Холдинг» на перше місце в СНД, що доведено її успішним використанням на підприємствах класу «Агропрайм Холдинг». Про що вже зараз з гордістю заявляють на підприємстві.