На Аграрному інвестиційному форумі обговорювали перспективи галузі тваринництва
20 травня, 2015

19 травня 2015 року у Києві відбувся Аграрний інвестиційний форум, у якому взяли участь представник МВФ та ЄБРР в Україні, заступники міністрів Мінагрополітики та Мінфіну, експерти та виробники сільгосппродукції.


На панельній дискусії форуму «Прогнози розвитку галузі тваринництва на 2015-2016 рік» вітчизняних виробників свинини представляв Василь Лимар, головний технолог ТОВ «Агропрайм Холдинг».


Василь Олександрович говорив про те, що різка девальвація гривні, з одного боку, зробила невигідним імпорт м’ясної сировини в Україну. Тобто, продукція вітчизняного товарного свинарства затребувана на ринку. З іншого боку, суттєво подорожчали імпортні складові для тваринництва, а ціна товарної свинини в доларовому еквіваленті залишається на рівні минулого року. Таким чином, отримати прибуток у товарному свинарстві в 2015 році зможуть тільки ті підприємства, які знайдуть внутрішній ресурс для оптимізації витрат.


Основні джерела оптимізації витрат на виробництво продукції свинарства, як їх бачать в «Агропрайм Холдингу», — зниження витрат на енергоносії та підвищення ефективності праці.


Наприклад, котельня свинокомплексу зараз на 85% забезпечується біогазом, що виробляється шляхом анаеробного зброджування гноєвих стоків.


Підвищення ефективності праці досягається шляхом вдосконалення технологій, навчанням та системою мотивації працівників. Преміальна система оплати праці стимулює працівників показувати високий результат на виробництві.